Rab Vapour Rise Guide Jacket

Rab Vapour Rise Guide Jacket

Al enkele keren had ik de Rab Vapour Rise guide jacket zien hangen in de Kariboe. Ik had hem ook al enkele keren gepast, en uiteindelijk heb ik hem dan ook gekocht. En hier heb ik nog steeds geen seconde spijt van, het is op slag mijn meest gebruikte jas ooit. 🙂 Ook voor dag dagelijks gebruik, heb ik hem vaker en vaker aan. Hij had zich ondertussen al bewezen in Schotland, hier waren de temperaturen af en toe wel iets te warm voor de guide jacket. Maar in IJsland heeft de jas zich volledig kunnen bewijzen. Charlotte, Oscar en Cindy telkens dik ingeduffeld. Gemiddeld was het een graad of 8 met een krachtige koude wind, waardoor de gevoelstemperatuur behoorlijk lager lag. Ik droeg enkel een t-shirt onder de Vapour rise guide jacket. Een muts had ik zelfs zelden nodig vanwege de goed instelbare kap. De kraag van de jas komt ook hoog genoeg zodat je tot aan je neus beschut bent van de wind. Een hardshell nam ik ook niet mee tijdens de dagtochten, aangezien de jas enorm snel opdroogt na een regenbui. Bij meerdaagse tochten zou ik wel een hardshell meenemen, zodat wanneer het menens is. Ik kan omwisselen naar een waterdichte shell, wat dit is deze jas dus zeker niet. Wel is hij waterafstotend, en nog behoorlijk goed ook. Ook maakt het niet uit als je jas nat is, hij blijft even comfortabel warm zolang je in beweging bent. En eens ik terug in de auto zat, was de jas op een tien minuten terug kurkdroog. De jas heeft een uitstekend ademend vermogen.

Enkele technische specificaties van de Vapour Rise Guide Jacket:

De materialen:

 • Pertex Equilibrium voor de buitenste laag, winddicht en ademt enorm goed en een snelle vochtafdrijving
 • Light-weight Matrix DWS stretch panelen, zorgt voor meer bewegingsvrijheid
 • Polartec hi-loft fleece drop liner, een goede warmte/gewicht ratio
 • Wicking micro fleece drop liner, een dunne micro fleece laag die gebruikt wordt onder de armen en in het rugpaneel. Hierdoor ga je minder snel zweten bij het dragen van het zware rugzak.

De guide jacket is ook ruim voorzien van zakken met een ritssluiting, zo zijn er twee binnenzakken en twee borstzakken die op hoogte staan zodat je klimgordel of de riem van je rugzak niet storen. Aan de linkerkant is er ook nog een napoleon zak voorzien. In totaal zijn er dus vijf zakken deze zijn vanbinnen ook voorzien van de micro fleece laag.

Zoals bij de meeste hardshells zijn er twee ventilatieritsen onder de armen voorzien. Deze heb ik vooral in Schotland af en toe eens open gezet wanneer ik aan het klimmen was bijvoorbeeld.

Zoals ik eerder al vermelde is de kap uitstekend in te stellen. Vanachter aan het hoofd kan je via een trekkoord de kap strakker rond je hoofd aanspannen. Via de twee trekkoorden aan de voorzijde laat je de kap nauw rond je gezicht aansluiten. Dit vond ik zalig wanneer er een stevige koud wind stond, zo bleef het steeds comfortabel warm. De kraag komt ook hoog genoeg zodat je mond is afgeschermd van de gure wind. In de kap is ook nog een draad verwerkt zodat deze een klein luifeltje creëert. Ook is de kap compatibel om een helm onder te dragen.

Via een velcro sluiting kan je de kap ook nog oprollen maar dit doe ik nooit. De kap is gewoon te comfortabel om deze niet te gebruiken. Ook kan je de mouwen goed dichtsnoeren via een velcro sluiting.

Plus-punten:

 • uitstekende pasvorm, met superieure kap
 • comfortabel warm, met minimalistische onderlaag onder de jas
 • winddicht
 • sneldrogend en ademend enorm goed
 • waterafstotend, indien toch nat wordt het vocht snel afgedreven

Min-punten:

 • je wilt hem niet meer uitdoen 😉
 • het gewicht? ( 775 gram voor een small ), maar je hebt dan ook wel enkele lagen ineens bij je

Conclusie:

Ik ben meer dan overtuigd van de Rab Vapour Rise Guide Jacket, ik zou hem meteen opnieuw kopen moest ik hem verliezen of zo. Ik heb het nu comfortabel warm met een minimalistische onderlaag, en de jas is ook nog eens winddicht en waterafstotend. Handig vind ik ook dat de jas comfortabel warm blijft wanneer je in beweging blijft ook al is hij doorweekt. En door de beweging droogt de jas enorm snel eens het gestopt is met regenen. Ik neem hem dan ook zeker en vast mee naar IJsland tijdens onze geplande meerdaagse tocht in 2016, deels met ons tweetjes en later ook nog een deel met David.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://www.capturethemountains.com/2018/05/13/rab-vapour-rise-guide-jacket">
Instagram
Spring naar toolbar