10-daagse rondreis met jeep door IJsland en 2 dagen in Reykjavik

Dag 1 Keflavik naar Háifoss en Grannifoss

Rond drie uur in de namiddag landen we in Keflavik International Airport. We hebben geluk, juist wanneer we aankomen bij de bagageband, zien we onze bagage al tevoorschijn komen. Zo snel als we kunnen monteren we onze schouderbanden  op onze duffel zakken. Het is namelijk nog een 700-tal meter wandelen tot aan de autoverhuur. Het is verschrikkelijk druk aan infobalie van de autoverhuur. Maar gek genoeg staan we tien minuten later al aan onze jeep. Een Nissan Patrol Arctic, groter dan verwacht. Het is dan ook even wennen, ik ben namelijk gewoon om met een Ford Focus hatchback te rijden. Nu we de auto hebben kunnen we doorrijden naar de winkel. We stoppen bij de eerste winkel die we tegenkomen, de Bonus. Deze kennen we al van onze eerste vakantie in IJsland. We kopen genoeg zodat we enkele dagen toekomen, we rijden namelijk meteen het binnenland in. En hier is er zo goed als geen mogelijkheid om eten aan te kopen, of het is enorm duur. Ook nemen we een gasvulling mee voor ons vuurtje. Wanneer we de auto hebben ingeladen kunnen we eindelijk vertrekken in de richting van Háifoss en Grannifoss. We volgen een hele tijd de ringweg ‘1’. Eens we het kleine stadje Selfoss zijn gepasseerd, kunnen we de ringweg bijna verlaten. We volgen vanaf dan de weg ’30’ totdat we de kruising met de weg ’32’ passeren. Enkele kilometers later op de ’32’ nemen we een pauze bij een tankstation. Om de auto terug vol te tanken, zodat we met een volle tank het binnenland kunnen inrijden. De winkel uitbaadster van het tankstation is super vriendelijk, we kochten er een jerrycan voor de zekerheid. Juist voordat we willen vertrekken, tikt ze op onze autoruit, met een zak met enkele halve stokbroden en croissants. Anders moest ze het toch maar weggooien zegt ze ons. 🙂 Nu volgen we dezelfde weg verder tot we op de kruising komen met de weg ‘332’ naar Háifoss en Grannifoss. Na een tijdje hebben we een fantastisch uitzicht op de vallei Thjorsardalur. We nemen een korte pauze om van het uitzicht te genieten.

Háifoss en Grannifoss

We zijn nu bijna aan de kruising met de weg ‘332’. Juist voordat de zon ondergaat arriveren we aan de canyon. Het is een korte wandeling tot aan de rand van de canyon. Het uitzicht op de watervallen is prachtig. Háifoss is de tweede hoogste waterval in IJsland, met een hoogte van 122 meter. Het begint al te schemeren wanneer we terug wandelen naar de auto. Beslissen om vannacht te bivakkeren. Maar niet op de parking, al snel vinden we een geschikt plekje langs de weg ‘332’. Niet de allermooiste plek, we staan recht onder enkele hoogspanningsleidingen. Maar er is plek om te auto te parkeren op een grindstrook. Zodat we de fauna en flora niet beschadigen. Uiteraard passen we het ‘Leave No Trace‘ principe toe. Morgen rijden we verder naar Landmannalaugar.  

[vimeo 139987585 w=750 h=422]

Dag 2 Háifoss en Grannifoss naar Landmannalaugar

Tungnaárgljúfur canyon

Wanneer we opstaan is het enorm mistig, we zien de hoogspanningsleidingen nog amper staan. Eens de auto is ingeladen, volgen we dezelfde weg terug tot aan de weg ’26’. Nu rijden we in de richtingen van Landmannalaugar. Maar eerst stoppen we bij een verborgen pareltje. De Tungnaárgljúfur canyon ligt tussen de rivier Tungnaá en het meer Hrauneyjalón. Juist voordat we de rivier de Tungnaá oversteken. Volgen we langs de rechterkant een jeep track voor tweehonderdtal meter. Vanaf hier moeten we te voet verder. Wanneer we aankomen bij de canyon zijn we er hellemaal alleen. De plek is dan ook nog niet zo bekend bij toeristen. We volgen de rand van de canyon voor een tijdje. De kleur van het water is hemels blauw. De rotsformaties zijn prachtig, en het contrast met het fluo groene mos is dan ook verbluffend mooi. We hadden alleen toch niet iets anders in gedachte. We meende dat er enkele kleine watervallen zouden zijn.  

Notitie:

We dachten dat we aan de Sigöldugljúfur canyon waren maar wij waren aan de Tungnaárgljúfur canyon. We vonden de Sigöldugljúfur canyon op de photographer map, en we vonden deze website met informatie over de Sigöldugljúfur canyon. Maar toch reed ik naar de verkeerde locatie. De volgende keer zal ik de locatie zoeken via gps coördinaten. Maar de Tungnaárgljúfur canyon was zeker en vast de moeite! 🙂 

Ljótipollur en Frostastaðavatn

Nu rijden we verder naar Landmannalaugar. Maar eerst rijden we nog even langs de explosiekrater Ljótipollur, we wandelden al eens naar deze krater tijdens een vorige reis enkele jaren geleden. Eerst volgen we de weg ’26’ voor een tijdje, en vanaf dan volgen de ‘F208’ naar Landmannalaugar. Na ongeveer een uurtje gereden te hebben draaien we af richting Ljótipollur. Er is een duidelijke weg naar de kraterrand van het meer. Het uitzicht op het meer is nu toch anders tegenover de vorige keer. De vorige keer stonden we op de kraterrand hellemaal rechts op de panorama. Gek genoeg is de letterlijke vertaling van Ljotipollur, het lelijke poeltje. Maar het is een prachtige krater, met mooie rood gekleurde randen en beneden een groot meer.  Voordat we verder rijden tot in Landmannalaugar stoppen we nog even bij het meer Frostastaðavatn, we nemen hier nog een korte pauze voordat we onze rit van vandaag eindigen in Landmannalaugar.

Landmannalaugar – Suðurnamur

Juist voordat we aan de camping van Landmannalaugar aankomen, moeten we nog twee rivieren doorwaden. Maar deze zijn zeer simpel. We vinden nog een kampeerplekje langs de auto. Eens we onze tenten opgezet hebben, gaan we een wandeling doen naar de Suðurnamur. De route is gemarkeerd en je kan uitleg vragen aan de info kiosk. Op de top van de Suðurnamur hebben we een goed uitzicht op Jöklgílskvísl, Barmur, Skalli, Bláhnúkur, Námskvísl en het lavaveld Laugahraun. Wanneer we terug beneden in de vallei zijn hebben we een mooi zicht op de Suðurnamur en de berg Háalda. De vallei zelf is ook prachtig met het wollegras. We wandelen terug naar de camping via een pad door het lavaveld Laugahraun. 

[pdf-embedder url=”http://www.capturethemountains.com/wp-content/uploads/2018/05/Map-Landmannalaugar2005-2-2.pdf”] [pdf-embedder url=”http://www.capturethemountains.com/wp-content/uploads/2018/05/Map-Landmannalaugar2005-1-2.pdf”]

Eens we terug aan de tent zijn, koken we onze maaltijd. Daarna genieten we van de natuurlijke warm waterbronnen. Is er een betere manier om een dag te eindigen? 🙂

Dag 3 Landmannalaugar naar Skógafoss

Onderweg naar Langisjór

Vandaag rijden we in de richting van Skógafoss maar eerst rijden we naar Langisjór. Het meer is ongeveer 20 km lang en 2 km breed. Vlak naast het meer bevind er zich de berg Sveinstindur. Het uitzicht vanaf de top zou verbluffend zijn wanneer het goed weer is. Eerst volgen we de weg ‘F208’, maar al snel pauzeren we aan twee meren, ze hebben dezelfde naam Kýlingavatn. Er is een prachtige reflectie op het twee meer, ook zijn er weer duizenden wollegras bloemen. Vlak na onze pauze moeten we de eerste rivier doorwaden van vandaag. Als je die van mij de camping in Landmannalaugar niet meetelt uiteraard. Kort na het doorwaden nemen we een volgende pauze. We hebben een prachtig uitzicht op de vallei Illikambur en de bergtoppen Illihnúkur en Hábarmur. Het contrast tussen de bergtoppen en het groene mos is prachtig! Na de pauze volgen er verschillende kleine rivier doorwadingen. Maar de meeste zijn heel simpel te doorwaden. Juist voordat we de weg ‘F235’ inrijden, nemen we nog een korte pauze om van het uitzicht op de berg Hörðubreið en de omgeving rondom Tindafjall te genieten. Eens we op de ‘F235’  rijden stoppen we weeral aan de berg Skuggafjöll, het mos heeft hier een prachtige groene kleur. Vanaf nu rijden we in één ruk door tot aan het meer Langisjór, zodat we zeker nog tijd hebben om naar de top van de Sveinstindur te wandelen. Eens we zijn aangekomen, koken we eerst nog een warme maaltijd voordat we aan de wandeling beginnen.  

Langisjór en Sveinstindur

De route naar de top van de Sveinstindur is duidelijk zichtbaar en gemarkeerd met houten paaltjes. We nemen dezelfde weg heen en terug. De wandeling is in totaal een vijftal kilometer lang, met een hoogteverschil van 425 meter. Het eerste deel is zeer makkelijk, maar na een tijdje wandelen we over een bergrug die steeds smaller wordt naarmate we stijgen. De helling wordt ook steeds steiler, voor personen met hoogtevrees zou ik hem niet meteen aanraden. De rotsblokken liggen nogal los, waardoor je toch wel zeker tredzeker moet zijn. Maar na een 70 minuten staan we op de top van de Sveinstindur. En het uitzicht is fenomenaal, wat een beloning krijg je na zo een steile klim. Het weer is niet perfect, maar we hebben een heel weids uitzicht op verschillende meren, bergen en gletsjers. Nu zien we ook hoe groot Langisjór in werkelijkheid is. 🙂 Na een tiental minuten op de top gestaan te hebben, beginnen we terug aan de afdaling. Het weer is namelijk aan het omslaan. Het waait ineens een stuk harder. Halverwege de afdaling begint het ook redelijk hard te regenen. Maar gelukkig zijn we op een 25 minuten al terug aan de auto. Nu rijden we naar Eldjá.

Onderweg naar Eldgjá

We moeten nu dezelfde weg terug volgen totdat we terug op de ‘F208’ zitten. Onderweg stoppen we nog even bij een uitzichtpunt op de vallei Hellnafjall.  Hierna rijden we verder naar Eldgjá. Eens we terug op de ‘F208’ zijn is het nog een tiental minuten totdat we in Eldgjá zijn.

Eldgjá en Ófærufoss

Vanaf het bezoekerscentrum is het een korte wandeling tot aan de waterval Ófærufoss. De vallei heeft prachtige rotsformaties aan beide oevers van de Ófæra rivier. In de begin jaren 90 was er een natuurlijke brug over de laagste waterval, maar deze stortte in tijdens een overstroming. Ik heb bij deze rivier Charlotte ook ten huwelijk gevraagd. 🙂 Het was eerst mijn bedoeling dit op de top van de Sveinstindur te doen. Maar achteraf was dat niet zo handig. 🙂 

Onderweg naar Skógafoss

Nu zullen we ons wat moeten haasten, we hebben haast geen eten meer. En de winkels sluiten om 20 uur. Maar we hebben geluk de route tot aan de ringweg is niet zo interessant als de rest wat we al gezien hebben vandaag. We arriveren juist op tijd in Vík om inkopen te doen. Na het winkelen rijden we verder naar Skógafoss. Vanavond kamperen we bij de beroemde waterval Skógafoss. 🙂

Dag 4 Skógafoss naar Blágil

Skógafoss

Gisteren regende het te hard om de ND filter te gebruiken om de waterval te fotograferen. Maar vandaag is het weer stukken beter. En ik heb geluk, ik ben zo goed als de enige persoon aan de waterval. De eenvoud maakt deze waterval zo mooi. Hier start de wandeling naar Þórsmörk via de Fimmvörðuháls pas, er zijn tientallen watervallen te zien langs deze wandeling. Wij deden deze wandeling enkele jaren geleden al eens. Wanneer de auto is ingeladen vertrekken we naar Seljalandsfoss. We verwachten dat het hier al behoorlijk druk gaat zijn. 

Seljalandsfoss en Gljúfurárfoss

En zoals we al dachten, de parking staat zo goed als volledig vol. Misschien is deze waterval zo populair omdat je achter de waterval kan wandelen. We nemen enkele foto’s en wandelen dan verder naar de minder populaire waterval. De eerste keer dat we in IJsland waren konden we deze verborgen waterval Gljúfurárfoss niet vinden. Maar nu is er een gemarkeerde route tot aan de ingang van de kloof. Meteen zien we al een voordeel van deze waterval. Veel toeristen kunnen de kloof niet in, omdat je door het water moet wandelen. En er hebben nu éénmaal veel toeristen gewone schoenen aan. Eens we in de kloof staan kunnen we de waterval volledig zien. We doen geen poging om deze te fotograferen vanwege de water nevel. We proberen dan maar een kort filmpje te maken, wat ook al niet zo simpel blijkt te zijn. 🙂

[vimeo 139988037 w=750 h=422]

Onderweg naar de verlaten Douglas Super DC-3

Onderweg naar de verlaten Douglas Super DC-3, stoppen we nog bij een uitzichtpunt naar de boerderij Þorvaldseyri met op de achtergrond de vulkaan Eyjafjallajokull, deze barste uit in 2010. Sean Stiegemeier maakte deze prachtige timelapse van de uitbarsting. Sinds 2011 is er een bezoekerscentrum aan de overkant van de weg.

[vimeo 11673745 w=750 h=422]

De verlaten Douglas Super DC-3

Onze eerste maal in IJsland hebben we ook zitten zoeken naar de verlaten Douglas Super DC-3, toen hebben we hem niet gevonden. Nu is het een populaire fotografie plek geworden. Het vliegtuig crashte in 1973 op het zwarte strand van Sólheimasandur. Het vliegtuig kwam zonder brandstof te zitten, maar gelukkig raakte er niemand gewond bij de crash. Ze hebben alle kostbare onderdelen gestript uit het vliegtuig. Maar de rest ligt nog steeds op het strand. Vanaf hier rijden we verder naar de vogelrots Dyrhólaey.

Dyrhólaey en Vík

Wanneer we arriveren aan de vogelrots Dyrhólaey, merken we dat de kans vrij klein gaat zijn op nog een papegaaiduiker te zien . Maar na enkele minuten zien we er toch nog enkele vliegen.  Het is niet mogelijk om ze te fotograferen, maar we zijn al blij dat we er gezien hebben. Normaal gezien zijn ze al lang weg in deze tijd van het jaar. Maar het uitzicht vanaf de rots is ook zeker en vast de moeite. Het zwarte strand en de Vík rotsformaties en aan de andere kant het zwarte strand met in de verte de Eyjafjallajokull. Nu rijden we verder naar Vík, we moeten nog wat voedsel inkopen omdat we terug het binnenland inrijden. En ditmaal is er totaal geen kans om voedsel aan te schaffen in het binnenland. Maar voordat we naar het binnenland rijden maken we nog een korte strandwandeling in Vík.

Onderweg naar Fjaðrárgljúfur

We rijden nu verder naar Fjaðrárgljúfur. Maar eerste stoppen we nog op enkele plaatsen. Eerst stoppen we aan Laufskálavarða, een lavaveld omgeven door steen mannetjes. Alle reizigers die de lavavlakte Mýrdalssandur voor de eerste maal doorkruisen worden geacht een steentje bij te leggen, dit zou zorgen voor een positieve afloop van je reis.

Onze tweede stop is aan het lavaveld Eldhraun, dit lavaveld is gecreëerd tijden de uitbarsting van  Lakagígar in 1783. De uitbarsting duurde ongeveer 8 maanden en was één van de dodelijkste uitbarstingen in historische tijden. Het lavaveld Eldhraun is ongeveer 565 km² groot. We zijn nu bijna bij de canyon Fjaðrárgljúfur.

Fjaðrárgljúfur

Eens we arriveren bij de canyon, wandelen we een tijdje langs de oostelijke zijde. Wanneer we terug beneden zijn wandelen we ook even in de canyon. De canyon is ongeveer twee kilometer lang, met de Fjaðrá rivier die er door stroomt. Op sommige punten is de canyon 100 meter diep. Nu vertrekken we naar Blágil, we laten de ringweg achter ons. En we volgen de ‘F206’ tot in Blágil.

Onderweg naar Blágil – Lakagígar

Onderweg moeten we enkele rivieren doorwaden. De tweede doorwading is door de rivier Geirlandsá river, nadat we deze doorwaad hebben kunnen we genieten van het uitzicht op de prachtige waterval Fagrifoss. Al snel moeten we de derde rivier doorwaden, deze is iets dieper dan de vorige twee. Eens we deze rivier hebben doorwaad, zijn we bijna aan de hut/camping.

[vimeo 140240204 w=750 h=422]

Blágil – Lakagígar

De camping ligt midden in een lavaveld. Er zijn ook twee hutten. Eentje is splinternieuw, de andere is al wat ouder. Er is ook een Duits koppel op de camping. Zij hebben hun eigen Land Rover Defender bij. Vandaag gaat we barbecuen. 🙂 We kijken al uit naar vannacht, de noorderlicht voorspelling is best goed 5 op een schaal van 9. Maar er zijn nog vrij veel wolken aanwezig. Ik besluiten dan maar om in de auto te slapen. Om op een regelmatig tijdstip de hemel eens te checken op noorderlicht. Rond drie uur s’nachts is de hemel bijna hellemaal opgeklaard.  Maar er is geen noorderlicht zichtbaar met het blote oog. Ik kan het wel vastleggen met de camera via een lange sluitertijd. Ik besluit dan maar om gaan te slapen. Ik kan mijn rust gebruiken, morgen wordt het een lange dag.

Dag 5 Blágil naar Svínafell

Blágil – Lakagígar

We hebben bezoek wanneer we opstaan. Er wandelen drie schapen rondom de jeep van de buren. Ze hebben het gemunt op het afval van de buren. Althans hadden ze het al vrij hoog opgehangen, toch zijn de schapen erin geslaagd om het los te trekken. Het Duitse koppel slaapt nog dus we besluiten het afval maar terug bij elkaar te rapen en nog wat hoger op te hangen aan de jeep. Niet zo een goede zet precies want nu zijn de schapen geïnteresseerd in onze duffel tassen. 😀 Wanneer de auto ingeladen is, kunnen we vertrekken naar Lakí. Het is ongeveer een dertig minuutjes rijden tot aan de parking nabij de berg Lakí.

Lakagígar – Lakí – Tjarnargigur

Eens we arriveren bij de parking, zien we de ranger van gisteren avond rondwandelen. Ze geeft ons nog wat uitleg over de omgeving en de wandelingen die we kunnen doen. Wij willen naar de top van Lakí wandelen. Maar de ranger adviseert ons om een kleine omweg te maken door één van de craters. De routes zijn beide gemarkeerd en zijn ongeveer vier kilometer lang. Het pad door de crater is prachtig, het pad naar de top is relatief simpel in vergelijking met de klim van gisteren naar de top van de Sveinstindur. Eens we op de top staan hebben we een prachtig uitzicht op kraterlijn. Deze is verbluffend, het lijkt zo onecht. Juist wanneer we klaar zijn met het maken van enkele panoramas begint het te regenen. We wandelen terug naar de auto. Daarna rijden we verder naar het kratermeer Tjarnargigur. Dit meer ligt op een tiental minuten rijden vanaf de parking van Lakí. We maken een korte wandeling tot aan het kratermeer en we nemen dezelfde route terug naar de auto. 

[vimeo 140240840 w=750 h=422]

[vimeo 140241585 w=750 h=422]

Onderweg naar Skaftafell – Svartivoss

Nu volgen we de weg ‘F207’ tegen wijzerzin, totdat we terug op de weg ‘F206’ zijn. Onderweg moeten we nog een rivier doorwaden. Maar deze is vrij simpel te doorwaden. Eens we terug op de weg ‘F206’ zijn volgen we dezelfde route als gisteren terug naar de weg ‘206’. Vanaf hier rijden we verder naar Kirkjubæjarklaustur, om even te tanken en enkele boodschappen te kopen. Het uitzicht langs de ringweg is fantastisch. De gletsjer Vatnajökull ziet er enorm uit, we stoppen dan ook enkele keren om enkele panoramas te maken. Juist voordat we arriveren in Skaftafell, nemen we nog een pauze bij een vernielde brug in Skeiðarársandur. Nu is het nog enkele minuten rijden tot we aan het bezoekerscentrum van Skaftafell zijn.

Skaftafell – Svartivoss

Hier hebben we nog juist genoeg tijd om een wandeling te maken naar de waterval Svartivoss. Het is een wandeling van ongeveer 7 km, maar het terrein is zeer simpel. We zijn zo goed als alleen wanneer we arriveren bij de waterval. 🙂 Na een kwartiertje keren we terug naar de auto. Wanneer we terug aan de auto zijn, kunnen we nog genieten van een prachtige zonsondergang. We vinden de camping van Skaftafell iets te groot. Dus we rijden verder naar Svínafell.

Svínafell

De camping heeft gratis douches. En er is een grote keuken met meubilair.  Dus we kunnen eens eten aan een tafel al zittend op een stoel. 🙂 Juist wanneer we klaar zijn met eten, komt er een vrouw binnen gestormd. Al roepend dat er noorderlicht te zien is. Hieronder zie je een kleine selectie van een prachtige avond. Vergeet niet te klikken op de foto’s om ze te vergroten. 🙂

Dag 6 Svínafell naar Breiðdalsvík

Onderweg naar Jökulsárlón

Vandaag volgen we de ringweg verder naar het Oosten. Onze eerste grote stop is het gletsjermeer Jökulsárlón. Maar eerst stoppen we even bij het kleine gletsjermeer Fjallsárlón nabij Jökulsárlón. De eerste maal dat we in IJsland waren, was er hier haast niemand. Nu is het al redelijk druk, en ze organiseren boottrips op het meer.

Jökulsárlón

Jökulsárlón is het grootste gletsjermeer in IJsland. De gletsjer tong  Breiðamerkurjökull komt uit in het meer, deze gletsjer tong komt van de gletsjer Vatnajökull, de grootste gletsjer in Europe. Dit is ook een van de meest populaire bestemmingen in het zuiden van IJsland. Het meer zelf is 18 km2 groot, het meer wordt elk jaar groter en groter door het continue smelten van de gletsjertong. Dit is het tweede diepste meer van IJsland, met een diepte van 200 meter. We stoppen op drie verschillende plekken, eerst aan het begin van het meer. Hier maken we een korte wandeling langs het meer. Hierna rijden we verder naar het strand nabij Jökulsárlón. Er liggen een twintig tal rotsblokken op het strand. Dit maakt het strand wel speciaal. Onze derde stop is aan het bezoekerscentrum zelf. Hier zien we ook enkele zeehonden in het meer. Ook drijven er enkele gigantische ijsrotsen af naar de zee.

Onderweg naar Lónsöræfi

Nu rijden we naar Höfn, om boodschappen te doen. Vanaf hier hadden we een uitstap naar de berg Vestrahorn gepland, maar deze is volledig verdwenen in de mist. We besluiten dan maar iets anders te zoeken. We hoorden van een kameraad dat het natuurgebied Lónsöræfi zeker de moeite is. Het eerste deel over de ‘F980’ gaat behoorlijk goed. Maar eens we de rivier Skyndidalsá naderen, verliezen we het spoor continue. We besluiten dan maar rechtsomkeer te maken. En terug te rijden naar de ringweg.

[vimeo 141329069 w=750 h=422]

Onderweg naar Breiðdalsvík

We zijn nog steeds niet zeker waar we gaan overnachten deze avond. We zijn nu onderweg naar Djúpivogur. Na een tijdje passeren we de berg  Eystrahorn, hier nemen we een korte pauze. Kortbij de berg is er ook nog een leuke vuurtoren. Ons doet hij denken aan een rototje. 🙂 Wanneer we arriveren in Djúpivogur, is het nog vrij vroeg op de avond en besluiten we om verder te rijden naar Breiðdalsvík. Wanneer we aankomen in Breiðdalsvík is het ondertussen wel al donker.

Dag 7 Breiðdalsvík naar Húsavík

Onderweg naar Hengifoss en Litlanesfoss

Vandaag zijn we vrij vroeg opgestaan, we hebben dan ook een autorit van meer dan 400 kilometer voor de boeg. Ongeveer dertig procent zal op F-wegen zijn, met enkele rivierdoorwadingen. We nemen niet de ringweg naar Egilsstaðir, maar we rijden via een kleine omweg langs Stöðvarfjörður. Juist voordat we Fáskrúðsfjörður naderen, nemen we de weg ’96’ naar Egilsstaðir. Om wat inkopen te doen, en de auto nog een vol te tanken. We arriveren rond tien uur in Egilsstaðir, ideaal de winkels zijn juist open. Nu is het nog een half uurtje rijden naar Hengifoss. Wanneer we aankomen op de parking van de twee watervallen is het al behoorlijk druk. Maar we hebben geluk we vinden nog juist een plekje om onze grote jeep kwijt te geraken. 

Hengifoss en Litlanesfoss

De wandeling naar de wandelingen is ongeveer 6 km lang heen en terug, en gaat over een duidelijk pad. Eerst passeren we de waterval Litlanesfoss, deze is omgeven door verticale basaltkolommen. Ongeveer een kilometer stroomopwaarts ligt de waterval Hengifoss. Hengifoss is een van de hoogste watervallen van IJsland, met een hoogte van 128 meter valt het water van het plateau in deze prachtige vallei. De rotswand rondom de waterval is prachtig, je kan de verschillende lagen van vulkaanuitbarstingen duidelijk zien. Nu wandelen we terug naar de auto. Wanneer we aankomen bij de auto is het nog een pak drukker dan deze ochtend. Nu hadden we geen plaats meer gevonden om onze auto te parkeren.

Onderweg naar Dettifoss en Selfoss

We zijn dan ook blij wanneer we terug in alle rust op de ‘F910’ rijden. Na een tijdje passeren we de berg Snæfell aan onze linkerzijde, hier nemen we de ‘F910’ naar rechts, noordwaarts naar de brug over de rivier Jökulsá Á Dal. Eens we deze rivier zijn gepasseerd, blijven we de ‘F910’ volgen totdat we de ‘F905’ tegenkomen. Vanaf dan volgen we de ‘F905’ naar de oude ringweg ‘901’. Hier bevind zich een leuke camping langs de weg, Möðrudalur met een leuk tankstation. Nu is het niet meer zo ver totdat we terug op de ringweg zitten. Voordat we afdraaien naar Dettifoss, rijden we even door naar Námaskarð. Aan de voet van de berg Námafjall zijn er verschillende warme waterbronnen genaamd Hveraröndor Hverir. Er zijn hier ook verschillende fumarolen, modderpoelen, ze borrelen continue door de energie in de grond. Maar na enkele minuten begint één van onze reisgenoten zich ziek te voelen door de sulfaat dampen die afkomstig komen van de poelen. Het stinkt er verschrikkelijk naar rotte eieren. We rijden dan ook zo snel mogelijk wat weg van de dampen. Juist voordat we de ringweg terug willen oprijden zien we een kleine wei met honderden schapen in opgesloten. Ze klinken hilarisch, we kunnen onze lach niet inhouden, beeeehhh, buuuuuuhhhh, buurrrbbb. Er is zelfs een schaap dat HEEEELLLLLPP roept :D. Na een tijdje zijn we zo geïrriteerd door de vliegjes dat we maar eens verder rijden naar Dettifoss. We nemen de ‘F862’, we begrijpen alleen niet waarom dit nog een F-weg zou zijn. Er ligt een tarmac route tot aan Dettifoss. 

[vimeo 141433213 w=750 h=422]

[vimeo 141434830 w=750 h=422]

Dettifoss en Selfoss

We arriveren juist op tijd aan de watervallen. De zon is juist aan het ondergaan. Eerst wandelen we naar de waterval Selfoss. Omdat er hier gewoon minder mensen zijn, en de zonsondergang is hier ook mooier te zien. Het is een waterval in de vorm van een hoefijzer in de gletsjer rivier Jökulsá á Fjöllum stroomopwaarts van de machtige waterval Dettifoss. Na enkele minuten wandelen we verder naar Dettifoss. De waterval is een 100 meter breed en een 44 meter hoog. Het is de krachtigste waterval van Europa. Het begint al te schemeren wanneer we terug wandelen naar de auto. Nu nemen we de ‘F862’ verder naar Húsavik.

Onderweg naar Húsavik

Deze weg is echt verschrikkelijk, de ene diepe put na de andere. En we zien ze amper liggen door de duisternis. Na een uurtje hebben we de tarmac weg ’85’ eindelijk bereikt. Nu is het nog een veertigtal minuten tot in Húsavik.

Húsavik

Het is al half elf wanneer we arriveren op de camping. Charlotte en Cindy maken het avond eten klaar terwijl Oscar en ik de tenten opzetten en inrichten. En weeral hebben we eens geluk, juist wanneer we klaar zijn met eten, merken we het noorderlicht op. Het is niet zo goed zichtbaar als de eerste keer, vooral vanwege de lichtvervuiling van Húsavik. We blijven er dan ook niet langer voor wakker. 🙂

Dag 8 Húsavík naar Kerlingarfjöll

Húsavík – Walvissafari

Vandaag hebben we geluk, zo wat het beste weer van heel de reis tot nu toe en toevallig op de dag dat we een walvissafari gaan doen. We hadden op voorhand al gekozen om de safari te doen met een zeilboot. In Húsavík is er maar één organisatie die zeilboten gebruikt, en dat is North Sailing. Wij nemen de ‘Whales and Sails’ tour met een traditionele IJslandse schooner genaamd ‘Haukur‘. Juist voordat we aan boord van de zeilboot gaan, krijgt iedereen een professionele  66°North zeilkledij. De bemanning heet ons met plezier welkom op de boot. Eerst moeten we een tijdje zeilen naar de bergketen Víknafjöll. Eens we deze bergketen naderen zien we de eerste walvis spray. Maar op dit moment is de walvis iets te ver om hem goed te zien. Ongeveer tien minuten laten hebben we weer prijs. Maar deze keer is de walvis al veel dichter bij ons. Nu kunnen we hem goed bezichtigen, het is een bultrug. Vanaf nu zien we om de tien minuten wel een bultrug. Na een tijdje gaan we op zoek naar de dwergvinvis korter bij de kustlijn. Maar na een half uurtje geven we de hoop op en varen we terug naar de bultruggen. Uit het niets duikt er een bruinvis op, maar enkel de gids heeft hem gezien. Deze is namelijk veel sneller dan de bultruggen. Onderweg naar de bultruggen, komen we toch nog een dwergvinvis tegen. Een totale verrassing want normaal gezien kom je ze niet veel tegen zo verder van de kust. Eens we terug bij de bultruggen zijn aangekomen, zien we ineens een walvis spray recht langs onze boot. Nu kunnen we de bultruggen bijna aanraken. Na een tijdje nemen ze een diepe duik, het ideale moment om terug te keren naar de haven. Onderweg naar de haven krijgen we nog een warme chocolademelk en een kaneelrol, ook kan je langs de kapitein gaan om een ‘captain privilege’ in ontvangst te nemen. Eens we terug in de haven zijn aangemeerd, wandelen we terug naar de auto. We rijden nu naar Goðafoss. We nemen dezelfde weg ’85’ totdat we om een kruising komen met de hoofd ringweg. Eens we op de ringweg zijn, is het niet meer zover tot aan de waterval.

[vimeo 141682115 w=750 h=422]

[vimeo 141583180 w=750 h=422]

[vimeo 141583197 w=750 h=422]

[vimeo 141583214 w=750 h=422]

Goðafoss

Eens we bij de waterval Goðafoss gearriveerd zijn, zijn we wat teleurgesteld. Wegens de sterke wind is er zoveel waternevel die onze kant uitwaait, dat we de waterval amper kunnen fotograferen. De IJslandse naam betekent ‘waterval van de Goden’. De rivier Skjálfandafljót valt van een hoogte van 12 meter over een breedte van 30 meter naar beneden. Maar wegens de nevel kunnen we dus amper een foto maken, om nog geen seconde is de filter kletsnat. We proberen het een paar keer voordat we terugkeren naar de auto.

Onderweg naar Kerlingarfjöll

Nu rijden we in de richting van Hveravellir. We volgen de ringweg in de richting van het westen. Onderweg passeren we nog de hoofdstad van het noorden Akureyri. Enkele minuten later rijden we door de vallei Öxnadalur. Jammer genoeg is er amper plaats om te stoppen langs de weg om een foto te maken. Maar na een tijdje komen we een kleine parkeerplaats tegen. Het uitzicht op de vallei is prachtig! Hierna rijden we verder, we blijven de ringweg volgen totdat we deze verlaten om de ‘F35’ in de richting van Hveravellir en Kerlingarfjöll te volgen. Eens we op de ‘F35’ rijden slaat het weer om. De blauwe hemel maakt plaats voor veel regen en mist, ook waait het nu serieus hard. Eens we arriveren in Hveravellir, lijkt het ons echt geen aangename plaats om te overnachten. Het is er extreem guur, we krijgen de deur van de auto amper geopend. En we hebben er totaal geen beschutting op de camping. We besluiten dan ook maar over verder te rijden naar Kerlingarfjöll. Hopelijk waait het daar iets minder hard in de vallei. Wanneer we arriveren in Kerlingarfjöll bij de camping/hut. Is het weer niet zo slecht als in Hveravellir. Maar wanneer we willen inchecken, blijkt de prijs voor de grote slaapzaal even duur als die van een kampeerplaats. Maar toch kiezen we ervoor om een privé hutje te nemen, voor een keertje kan dat eens he. 😉 Het hutje heeft een toilet, douche en het ontbijt is zelfs inbegrepen.

[vimeo 141583224 w=750 h=422]

Dag 9 Kerlingarfjöll naar Ytri Tunga beach

Kerlingarfjöll

We hebben super goed geslapen deze nacht. Wanneer we klaar zijn met de auto in te laden, gaan we ontbijten in de grote hut. Het weer ziet er stukken beter uit vandaag in vergelijking met gisteren. Er is terug een blauwe hemel, wel waait het nog steeds enorm hard. Na het ontbijt beslissen we om verder te rijden naar een kleine parking nabij Hveradalir. Onderweg naar de parking, begint het weer al om te slaan. En hoe hoger we rijden, hoe slechter het wordt. De wind is nu zelfs sterker dan gisteren. En de zichtbaarheid is zo goed als niets. Eens we arriveren aan de parking, zitten we pal in een mistbank. We volgen het wandelpad een driehonderdtal meter, maar het is te gevaarlijk. We hebben amper een zicht waar we wandelen, en het terrein is spiegelglad. We besluiten dan ook maar dat het beter is om terug te keren naar de auto. Kerlingarfjöll staat zeker en vast nog op ons to do lijstje voor de volgende IJsland reizen.

[vimeo 142015940 w=750 h=422]
[vimeo 142015875 w=750 h=422]

Onderweg naar de Golden Circle

Nu rijden we naar de Golden Circle, voor vele toeristen het hoogtepunt van hun reis naar IJsland. Eerst volgen we dezelfde weg ‘F347’ terug tot we terug op de ‘F35’ zijn. Eens we deze bereikt hebben, volgen we deze in de richting van de wereldberoemde waterval Gullfoss. Onderweg passeren we nog de gletsjer Langjökull, we maken een kleine omweg langs een naamloze weg om een beter zicht te krijgen op de gletsjer tongen Suðurjökull en Norðurjökull. Het uitzicht op het gletsjermeer Hvítárvatn is ook fenomenaal. Eens we terug op de ‘F35’ rijden, is het nog ongeveer een uurtje tot we bij Gullfoss zijn.

De Golden Circle – Gullfoss – Geysir – Þingvellir

Gullfoss is één van de bekendste watervallen van IJsland. Hij is ligt op de Hvítá rivier degene die gevoed wordt door de tweede grootste gletsjer Langjökull. Het water valt van een hoogt van 32 meter in twee stappen in de canyon. De wanden van deze canyon bereiken op sommige punten een hoogte van 70 meter. Het is zeker en vast een mooie waterval, alleen is het hier veel te druk. En we hebben al mooiere watervallen gezien tijdens deze reis. Waar het vele rustiger was, maar het is normaal dat het hier zo druk is. IJsland promoot de Golden Circle dan ook enorm hard.

Na een tiental minuten verlaten we Gullfoss om naar de volgende highlight te rijden. Geysir ligt op ongeveer een tiental minuten rijden van Gullfoss. Tegenwoordig barst Geysir zelf niet meer uit, de Strokkur barst wel nog uit om de enkele minuten. Door de eruptie wordt het kokende water tot wel 35 meter hoog gespoten. Na de eruptie enkele keren gezien te hebben keren we terug naar de auto. Nu rijden we verder naar þingvellir.

[vimeo 142068337 w=750 h=422]

Vijfenveertig minuten later arriveren we op de parking van þingvellir. Eerst wandelen we naar het kerkje Þingvallakirkja. Alþingi , het IJslandse parlement, werd opgericht in Þingvellir in 930, en het bleef hier tot 1798. Þingvellir National Park werd opgericht in 1930, vanwege de 1000ste verjaardag van het IJslandse parlement. Sinds 2004 is het ook een werelderfgoed. Vanaf het kerkje wandelen we naar de waterval Öxarárfoss deze bevindt zich in de rivier Öxará aan de Almannagjá kloof. De rivier Öxará mondt uit in het grootste meer þingvallavatn van IJsland. Hierna wandelen we verder naar de grootste kloof Almannagjá, deze wordt gecreëerd door de continue beweging van de Noord Amerikaanse en Eurazische plaat. Op de top van de kloof heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Maar op dit moment regent het, de wind maakt het onmogelijk om een deftige foto te maken zonder waterdruppels op de lens.

[vimeo 142068392 w=750 h=422]

Onderweg naar Hraunfossar en Barnafoss

Nu rijden we naar Hraunfossar en Barnafoss via de weg ’52 ‘ en  ‘F550’. We hopen op een mooi uitzicht op de gletsjers þórisjökull en Langjökull. Maar het weer denkt er anders voor, voor het grootste deel rijden we in mistbanken. Gelukkig dat deze route toch een stuk korter is. Na een tijdje arriveren we bij de watervallen Hraunfossar en Barnafoss.

Barnafoss en Hraunfossar

Eerst wandelen we naar de waterval Barnafoss. We noemen het eerder een serie van stroomversnellingen in de rivier Hvítá.  Vanaf hier is het niet zo ver tot aan de waterval Hraunfossar, de betekenis is lava watervallen. Het is een serie van kleinere watervallen die over een lengte van 900 meter uit het lava veld Hallmundarhraun stromen, een lava veld dat gecreëerd werd tijdens een uitbarsting van een vulkaan onder de gletsjer Langjökull. Normaal ziet het water prachtig blauw maar vanwege de hevige regenval van de laatste dagen heeft het nu een grijze kleur.

[vimeo 142068414 w=750 h=422]

Onderweg naar Ytri Tunga beach

Nu vertrekken we in naar het schiereiland Snæfellsnes penisula.  Onderweg passeren we de grotere stad Borganes. We hopen te kunnen kamperen bij de explosiekrater Eldborg. Maar wanneer we arriveren bij de camping blijkt deze al gesloten. We rijden dan maar verder en hopen snel een plaatsje te vinden. Het begint al behoorlijk donker te worden. Na een tijdje passeren we het strand Ytri Tunga. Hier vinden we een plaatje van een camping in de buurt. Een vijftal minuten later arriveren we op de camping. We noemen het eerder een weide, met veel putten. Er is een toilet, maar geen verlichting of warm water. We parkeren de auto zo , dat we de tenten zo beschut mogelijk kunnen opstellen. Hier waait hier namelijk verschrikkelijk hard!

Dag 10 Ytri Tunga beach naar Bjarteyjarsandur

Ytri Tunga beach

Vandaag is het weer nog slechter dan gisteren. Maar we zullen er maar het beste van maken zeker. 🙂 Eerst rijden we terug naar Ytri Tunga beach. Dit strand is bekend om zijn populatie zeehonden. Na enkele minuten ziet Charlotte er al eentje liggen. Het is een gewone zeehond. Er liggen er nog enkele te rusten maar deze ligt toch wel heel dichtbij. Na een tijdje keren we terug naar de auto om verder te rijden naar de Rauðfeldsgjá kloof.

[vimeo 142724917 w=750 h=422]

Rauðfeldsgjá kloof

Het weer is verschrikkelijk wanneer we arriveren aan de Rauðfeldsgjá kloof. Maar toch willen we even een kijkje gaan namen in deze verborgen kloof, deze bevindt zich in de oostzijde van de berg Botnsfjall. Na een kwartier wandelen staan we al aan de ingang van de kloof. We moeten even door het riviertje  Sleggjubeina wandelen, om in de kloof te geraken. Het is een prachtige kloof, met een verborgen waterval. De wanden zijn bedekt met een groene laag mos. Het is niet mogelijk om hier foto’s te maken vanwege de waternevel. Maar we hebben geprobeerd om het te filmen met onze GoPro.

[vimeo 142068436 w=750 h=422]

Arnarstapi

Even later arriveren we in het kleine vissersdorpje Arnastapi aan de voet van de berg Stapafell. We wandelen een tijdje langs de prachtige kustlijn, er zijn enkele spectaculaire basalt rotsformaties. De meest spectaculaire is het klif Gatklettur.

[vimeo 142068442 w=750 h=422]
[vimeo 142068446 w=750 h=422]

Onderweg naar het strand Skarðsvik

Eindelijk hebben we een verlaten woning gevonden die ook nog eens kort genoeg bij de weg ligt. Meestal zijn deze woningen ondertussen onbereikbaar geworden.

Skarðsvik beach

We vonden dit kleine gele zandstrand op onze phogographer map. Het is een redelijk klein, maar de basalt formaties zijn prachtig. En we hebben geluk het weer zit ook eens even mee. 🙂

[vimeo 142068458 w=750 h=422]
[vimeo 142068469 w=750 h=422]

Kirkjufjell

Onze volgende stop is aan de bekende berg Kirkjufell, waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde plekken op IJsland. Zeker en vast op het schiereiland Snæfellsnes Peninsula. Maar jammer genoeg is het weer zo extreem. Dat we amper uit te auto geraken. Het regent enorm hard, en de wind heeft een gigantische kracht. De lange sluitertijd filter laten we dus maar in de auto. Maar we wandelen toch even naar het uitzichtpunt om er even te filmen. Eens we daar staan zien we de berg nog amper staan. Maar het lukt me toch om nog een foto te maken.

[vimeo 142068452 w=750 h=422]

Onderweg naar Bjarteyjarsandur

Vanwege het extreme weer, besluiten we om verder te rijden in de richting van Reykjavik. Verder dan we al gepland hadden, maar volgens het weerbericht gaat het weer op Snæfellsnes Peninsula alleen maar verslechteren. We hopen dat het minder hard gaat waaien eens we hier schiereiland verlaten hebben. Voordat we Bjarteyjarsandur bereiken, stoppen we nog enkele keren langs de weg. Bjarteyjarsandur is een boerderij waar het ook mogelijk is om te kamperen op het erf. 

Reykjavik

Harpa

Harpa is een concerthal en conferentiecenter in Reykjavik. Harpa is ontworpen door het Deense architectenbureau Henning Larsen in samenwerking met de Deens-IJslandse artiest Olafur Eliasson. De bouw bestaat voornamelijk uit staalbouw en geometrisch gevormde glazen panelen in verschillende kleuraccenten.

Street art in downtown Reykjavik

Er zijn enorm veel plaatsen waar je street art kan vinden in Reykjavik. Jammer genoeg zijn ze één van de hipste plekken omtrent street art aan het afbreken. Ze gaan hier een hotel/appartementen complex bouwen. Mijn favorieten op deze plaats waren  de sushi eating seal, the glittering mountain en the wrestling robots.

The Sun voyager

Het is een metaal sculptuur ontworpen door Jón Gunnar Árnason. De Sun Voyager is een droomboot, een ode aan de zon. Intrinsiek, bevat het in zich de belofte van het onontdekte grondgebied, een droom van hoop, vooruitgang en vrijheid.

Downtown Reykjavik

Een van onze favoriete plaatsen om tot rust te komen in Reykjavik is de record store 12 Tónar. Het is een kleine muziek winkel en het is ook platen label van IJslandse bands. Deze winkel ligt in de Skólavörðustígur 15, in downtown Reykjavík. De winkel werd opgericht in 1998, 12 Tónar is al sinds hun begin jaren geliefd bij de muziekliefhebber. De winkel werd een ontmoetingspunt voor verschillende IJslandse bands als Björk, múm and Sigur Rós. De laatste is één van onze favoriete bands.

Hallgrímskirkja

Het is de grootste kerk in IJsland en één van de grootste gebouwen in Reykjavik. Het ontwerp doet denken aan de basalt formaties die je overal kan terug vinden in het IJslandse landschap. De kerk bevat een indrukwekkend kerkorgel met 102 rijen, 72 registers en  5275 pijpen. De kerk doet ook dienst als observatietoren voor toeristen. Via een lift geraak je op het kijkplatform, het uitzicht op Reykjavik is beeldig.

Praktische informatie

Vliegmaatschappij

Zo de vorige twee keren vlogen we ditmaal weer met Icelandair, hun service is gewoon excellent! We hebben nog nooit klachten gehad, en we zullen dus volgend jaar opnieuw boeken bij hun voor 2016.

Autoverhuur

Dit was de twee keer dat we een auto huurde in IJsland. De eerste keer was het een gewone auto, dit maal een 4×4. We hebben voor hetzelfde autoverhuur bedrijf ‘Geysir car rental‘ gekozen omdat we vorige keer zeer tevreden waren van hun diensten. Ditmaal kon het iets beter, maar ook alleen maar op het punt van uitleg van de wagen. Maar het was extreem druk wanneer we de wagen gingen ophalen. Waarschijnlijk als we iets langer gewacht hadden, hadden ze ons met plezier wat meer uitleg gegeven. Volgende keer wanneer we een auto nodig hebben in IJsland, boeken we zeker en vast terug bij hun. We huurden een Nissan Patrol Arctic, het is één van de grootste 4×4’s die ze verhuren, en hij was dan ook perfect.

Supermarkten

Meestal kochten we onze boodschappen bij de supermarkt Bónus.  Maar ook bij de Kjarval en de Nettó, persoonlijk vonden wij de laatste de beste. Maar deze vonden we maar in een paar grotere steden. Deze map kan zeer nuttig zijn om je reis te plannen.

Tankstations

Meestal tankten we bij de meest voorkomende tankstations N1. Soms is er zelfs een kleine supermarkt aanwezig bij het tankstation. Let zeker en vast op als je het binnenland inrijdt dat je genoeg brandstof bij hebt, want de tankstations in het binnenland zijn schaars.

Campings

De mooiste camping was zeker en vast bij de hut Blágil nabij Lakí. Enorm basic, maar je hebt een toilet en een gootsteen. Douchen is geen optie, maar het uitzicht vanaf de camping is fenomenaal!

De camping bij de boerderij Bjarteyjarsandur was ook perfect. Het uitzicht is niet zo speciaal, maar qua faciliteiten is deze wel zeer compleet. Er zijn gratis douches en je kan gebruik maken van een verwarmde wel uitgeruste keuken.

De camping in Landmannalaugar is ook zeker en vast de moeite. De omgeving ervan is prachtig, ze is alleen wat duurder en je moet betalen voor de douches. Maar in plaats van de douche kan je beter relaxen in de natuurlijke warm waterbronnen.

Reykjavik

Plaatsen om te eten

  • Hornið, een lekker, gezellig Italiaans restaurant
  • The Laundromat café, lekker eten en je kan je was doen terwijl je aan het eten bent

Plaatsen om iets te drinken

  • Kaffibarrin, één van de beste koffiebars in Reykjavik
  • Kaffitar, ook een zeer goede koffiebar

Overnachting

Deze keer boekten we een appartement via de website AirBnb, normaal overnachten we steeds in hotels of guesthouses. Maar ditmaal waren we met vier personen en dan was het stukken goedkoper om een appartement te boeken. We sliepen in het appartement van Karen, het was perfect. Proper, groot genoeg en kortbij downtown Reykjavik.

Als guesthouse kunnen we AR guesthouse aanraden, hier sliepen we gedurende onze vakantie in 2012 een nacht. Het is zeer basic maar proper en zeer dicht bij de bus terminals van BSÍ  in Reykjavik.

Keflavik 

Het was ook onze tweede keer dat we een kamer boekte bij Guesthouse Alex. Deze ligt kort bij de luchthaven. De kamers zijn simpel maar proper. En guesthouse Alex zorgt voor een gratis airport shuttle. Ook is er een basic ontbijt voorzien. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.