GR57 La Roche-En-Ardenne – Engreux

Aantal loopuren: 6u45
Fotomomenten: 1u30
Afstand: 27km
Hoogtemeters: 840m stijgen, 670m dalen

Het was weeral een tijdje geleden dat we nog eens samen met David gingen wandelen. Deze keer heeft hij zijn hond Pintxo meegebracht. Pitxo is door het dolle heen als hij na twee en een half uur eindelijk uit de auto mag. Jammer genoeg voor hem moeten we nog een half uurtje verder rijden naar La Roche-En-Ardenne, David laat zijn auto achter in Engreux. Eens we zijn aangekomen in La Roche, verlaten we het centrum. We beginnen meteen met een stevige klim, eerst volgen we een 800-tal meter een asfaltweg, hierna stijgen we verder via een breed bospad. Even later passeren we een wei met enkele paarden. Ondertussen zijn we toch al een 100-tal meter gestegen, er volgt nu nog een geleidelijke klim van een 100-tal meter via enkele bossen en open vlaktes. Onderweg worden we beloond met een prachtig uitzicht over de vallei. Eens we op het hoogste punt van deze wandeling zijn aangekomen volgen we een 750-tal meter een landbouwzone. Hierna wandelen we terug het bos in en als snel volgt de afdaling naar Mâboge. Hier is het even onduidelijk welk pad we nu juist moeten nemen. Wij nemen de steilste route, degene die zo te zien ook geregeld wordt gebruikt door downhill bikers. Eens we halfweg zijn merken we dat de andere route misschien toch eerder de officiële GR route is. Eens we zijn aangekomen in Mâboge steken we de Ourthe over.

Het dorpje Mâboge is vrij klein, dus echt veel valt er niet te beleven. We wandelen dan ook maar meteen verder. De GR loopt nu heel even langs een vrij drukke weg. We zijn dan ook blij wanneer we de GR tekens in de richting van het bos zien gaan. Voordat we het bos inwandelen houden we een korte pauze. Om te genieten van het uitzicht op de Ourthe en de vallei en  van Charlotte haar zelfgebakken koekjes. Pintxo is er ook meteen zot van. Zijn hondenbrokken interesseren hem nog weinig. 🙂 We volgen nu een hele tijd een brede bosweg tot aan de Ourthe. Hier neemt Pintxo even een duik in de Ourthe, maar echt diep gaat hij niet. Het waterpeil staat vrij, waardoor de stroming ook sterk is. Nu volgt er een korte klim naar de Keltische site Le Cheslé. Het uitzicht vanaf de Keltische site op de Ourthe vallei is prachitg! Vanaf hier wordt het pad terug smaller, we beginnen nu terug geleidelijk aan af te dalen naar de Ourthe. Even later passeren we een tweede Keltische site, vanaf hier wordt de afdaling wat pittiger. Vrij snel bereiken we de oever.

Meteen spotten we een fotogeniek plekje en Pintxo wilt dan ook graag op de foto. 🙂 Nu blijven we een hele tijd de Ourthe volgen langs de oever via een avontuurlijk pad. Ik vind dit één van de mooiste delen van deze tocht. Af en toe volgen er enkele klauterpartijen, uitglijden willen we niet doen want dan liggen we in de Ourthe. Even later passeren we een klein riviertje, hier gaan we ons middag eten klaar maken. Een lekkere Real Turmat maaltijd. 🙂 De Escapardenne Eisleck Trail volgt het riviertje naar boven maar wij volgen de GR57 verder langs de oever van de Ourthe.

Na een tweetal kilometer beginnen we aan de korte klim naar de spectaculaire rotsformaties Le Hérou. Het uitzicht vanaf hier is fenomenaal. Het voelt zelfs even aan of we op een ridge in Schotland aan het wandelen zijn. 🙂 We volgen de crête een 200-tal meter, vanaf dan laten we de steile afgronden achter ons. Enkele minuten later hebben we een prachtig uitzicht op Lé Herou zelf. Vanaf het uitzichtpunt Francois Remy beginnen we terug af te dalen naar de Ourthe. Eens we de Ourthe opnieuw bereikt hebben volgen we deze ongeveer een kilometer. Vanaf dan slaan we links af en volgen we een klein riviertje. Er volgt nu een klim van een 100-tal meter in de richting van Ollemont. Eens we boven zijn volgen we de Escapardenne Eisleck Trail een poosje tot aan de stuwdam van Nisramont. Deze etappe vonden wij het minst interessante van heel deze wandeling. Eerst passeren we enkele gigantische landhuizen en dan volgen we een tijdje een weiland. Geleidelijk aan dalen we weer af naar de Ourthe. Dit begint ondertussen al een routine te worden. 🙂

 

We volgen de Ourthe ongeveer een kilometer tot aan de stuwdam van Nisramont. Hier genieten we even van een terrasje, zo heeft Pintxo ook eens even rust. Hij heeft volgens ons al vlot 30km gewandeld. 😀 Na het terrasje volgen we een bekende route, deze hebben we namelijk al tweemaal gedaan. Deze keer volgen we de route ‘Les deux Ourthes‘ tegen de klok in. Eerst volgt er een korte klim, eens we boven zijn hebben we een mooi uitzicht op de vallei en de Stuwdam van Nisramont. Nu beginnen we terug aan de afdaling naar de Ourthe. Ditmaal waar de westelijke en oostelijke Ourthe samenvloeien. Vanaf dan slingert het pad wat op en neer langs de Ourthe tot aan de brug ‘Nasse de Martimbay’ over de Ourthe. Onderweg komen we geregeld tekens tegen dat hier bevers aanwezig zijn. Nu volgt er nog laatste klim tot in Engreux. De laatste loodjes wegen toch wel het zwaarst. Het was een prachtige wandeling, zeker een aanrader. Deze etappe maakt deel uit van een lange afstandswandeling van 279km van Barchon tot in Diekirch. Maar wij deden deze wandeling met 2 auto’s eentje parkeerden we in La Roche-En-Ardenne en eentje in Engreux. Bij de parking in Engreux heb je ook de mogelijk om te overnachten in een B&B De oude pastorie, deze ligt op de route.

Hier kan je de gps track downloaden. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.