Herfstbivaktocht in de omgeving van Wiltz

Dag 1: Van Wiltz naar Heiderscheidergrund
Afstand: 18.6km
Hoogtemeters: 395m stijgen, 485m dalen

Rond 10 uur hebben we afgesproken aan de parking van het Kasteel van Wiltz. Iedereen is op tijd, dus rond kwart na tien starten we onze driedaagse bivaktocht. We wandelen nog even door het stadje Wiltz en vanaf dan wandelen we het bos in. Na een korte maar stevige klim door het bos, komen we aan in het gehucht Roullingen. We wandelen er over een erf en hier volgt er ons een hondje nog hele tijd door de weilanden. Wanneer de boerderij bijna uit zicht is keert het hondje om.

Na een tijdje door de gloeiende velden gewandeld te hebben, komen we uit op de weg N15, deze steken we over en vanaf dan wandelen we terug het bos in. We stijgen hier via enkele trappen naar de kapel St. Pirmin. Hier houden we een korte pauze, na de pauze stijgen we nog wat verder. We passeren ondertussen ook nog het gehucht Kaundorf. Nadat we het gehucht zijn gepasseerd krijgen we een mooi uitzicht op het stuwmeer Lac de la Haute-Sûre, dit is één van de mooiste uitzichtpunten van de streek genaamd ‘Runtschelt’.  Het is ondertussen één uur dus komt wel uit om hier onze boterhammen op te eten. De koeien genieten duidelijk ook van het gezelschap en de aandacht die zij krijgen. 🙂

Na een half uurtje wandelen we verder, iedereen begint het wat frisjes te krijgen van stil te zitten. We wandelen nu richting het kronkelende stuwmeer van de Haute Sûre. We wandelen afwisselend langs velden en dichtbeboste heuvelflanken langs het stuwmeer. Het is nu voornamelijk afdalen tot aan de burcht Esch-sur-Sûre. Eens we het stuwmeer gepasseerd zijn naderen we via enkele smalle paden Esch-sur-Sûre. Deze burcht ligt diep in het rivierdal verscholen. De burcht torent boven het dorpje uit, we klimmen naar één van de torens. Na de burcht volgt er een korte maar pittige klim van een honderdtal meter. Daarna wandelen we verder via bredere boswegen op en neer naar Heiderscheidergrund. Eerst was het de bedoeling om in het wild te bivakkeren maar omdat dit niet zo simpel is met zo’n grote groep. Daarom heeft Debbie gezocht naar een camping waar we kunnen overnachten. Het begint al te duisteren wanneer we de tenten opzetten, ons avondeten maken we in de complete duister klaar. Na het avondeten gaan we nog een pintje drinken in het plaatselijke café, een vijftal minuten wandelen vanaf de camping Le Moulin.

Dag 2: Van Heiderscheidergrund naar Kautenbach
Afstand: 28.6km
Hoogtemeters: 710m stijgen, 715m dalen

Wanneer we rond 7 uur opstaan staat het waterpeil van de Sûre hoger dan gisterenavond. Het heeft gisteren en vannacht dan ook vrij veel geregend. Na het ontbijt laden we onze rugzakken in en rond kwart na acht staat iedereen klaar om te vertrekken. De route die Debbie eigenlijk wou nemen vanaf de camping is niet begaanbaar. De route loopt langs de steile heuvelflanken van de Sûre. Maar er liggen zover dat we kunnen zien overal bomen op het pad. Wat het passeren te gevaarlijk maakt, en we zouden er teveel tijd mee verliezen, met er ons een weg door heen te banen. Debbie zoekt daarom naar een andere route, deze route ligt een stukje hoger de dan route die ze eerst wilde nemen. Na een tijdje zitten we terug op de oorspronkelijke route. Na een tweetal kilometer op en neer door het bos gewandeld te hebben komen we uit bij een weide. Hier krijg je een mooi uitzicht op de vallei van de Sûre.

We trekken meteen het bos terug in, maar we blijven de vallei van de Sûre volgen. We wandelen op en neer richting het gehucht Tadler. Wanneer we Tadler gepasseerd zijn dalen we af naar Todlermillen. Hier is de Sûre buiten zijn oevers aan het gaan. Nu volgt er weer een korte klim van een 150-tal meter tot in het dorpje Ringel. Nadat we het dorpje Ringel gepasseerd zijn, wandelen we haast meteen terug het bos in. Nu dalen we via een heuvenkam af richting Dirbach. Eens we in Dirbach zijn volgt er een klim van een 250-tal meter door enkele bossen en weilanden. Bij het hoogste punt van de klim komen we aan bij het panormapunt “Abre Napoleon”.

Na een lange klim bereiken we Bourscheid, we wandelen er via de camping du S.I.T. om er onze middagpauze te houden. We zitten er warm en droog, dit wordt erg geapprecieerd door iedereen. We wandelen namelijk al zo goed als heel de voormiddag door de regen. Na de pauze wandelen we richting het indrukwekkende kasteel dat dateert uit de 12e eeuw maar in de loop der tijd verwoest werd, vooral door een Frans bombardement in 1684. Sinds 1972 is het kasteel staatseigendom intussen gerestaureerd.

We wandelen verder langs de steile flank van de Sûre. Na het passeren van een weitje wordt het pad langzamerhand smaller en kronkelt het zich over de rotspartijen. Geleidelijk dalen we af naar Goebelsmühle. Vanaf Goebelsmühle stijgen we geleidelijk aan een 150-tal meter door een dicht bos, in het begin lopen we langs de spoorweg. Vanaf nu is de Wiltz onze leidraad. In de vallei zijn er enkel een spoorlijn en enkele wandelpaden. Na de klim komen we aan bij het uitkijkpunt “Hockslay” vanaf hier begint de afdaling naar Kautenbach. Wanneer we aankomen in Kautenbach is het al duister. We bivakkeren op de camping Kautenbach. Deze ligt ongeveer een kilometer van het centrum van Kautenbach. Nadat we de tenten opgezet hebben en gegeten hebben houden we nog een kleine quiz in het plaatselijke café.

Dag 3: Van Kautenbach naar Wiltz
Afstand: 16km
Hoogtemeters: 425m stijgen, 330m dalen

Wanneer we opstaan regent het nog steeds. De weergoden zijn ons niet goed gezind dit weekend. We beginnen meteen met een stevige klim door het bos, de Escapardenne Eisleck Trail start hier ook. We wandelen zo goed als de hele tijd door het bos tot we aankomen in het dorpje Merkholtz.

Vlak na het dorpje Merkholtz volgt er een korte maar pittige afdaling, we zoeken er even onze eigen weg door het bos. Nadat we een 100-tal meter zijn afgedaald wandelen we een tijdje langs de spoorweg. Na een vijfhonderdtal meter de spoorweg gevolgd te hebben steken we deze over bij een oversteekplaats. Vlak na het oversteken houden we onze middagpauze.

Een tijdje later komen we aan bij de weg N25. We kunnen het kasteel van Wiltz al zien liggen. Maar wij steken de weg over en trekken het bos terug in. Het gaat nu lichtjes stijgend richting Wiltz door een prachtig bos. Na een tweetal kilometer komen we aan in Wiltz. In Wiltz drinken we nog iets op de goede afloop.

Hier kan je de gps track downloaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.