Snowdonia

 

3-daagse kampeertrektocht van Conwy naar Llyn Ogwen

Het is onze eerste kennismaking met het Verenigd Koninkrijk en wat voor één. De bedoeling was om er een 7-daagse kampeertrektocht van Conwy naar Dolwyddelan van te maken. Maar door het extreme weer is dit jammer genoeg niet kunnen doorgaan. Van de 2,5 dag dat we gewandeld hebben, zaten we 1.5 dag in de mist, slagregen en extreme wind. Na een halve dag wandelen stond het water al in onze schoenen. Deze schoenen hebben gemakkelijk IJsland en Noorwegen overleefd maar Snowdonia hebben ze niet overleefd. De laatste dag waait en regent het zo hard dat onze regenbroek de regen ook niet meer aan kan. We kunnen ons amper nog recht houden in de sterke wind, wat op sommige momenten langs de steile afgronden tot gevaarlijke situaties leidt. We zijn dan ook blij wanneer we aankomen in het dal. Hier hopen we een overnachting te kunnen maken in het jeugdhostel maar dit is jammer genoeg volzet. We besluiten dan maar om onze trektocht af te lassen omdat het weer voor de komende dagen er totaal niet beter uit ziet. Het wordt zelfs nog slechter!

Dag 1: Conwy – nabij Mynydd Y Dref
Aantal loopuren: 1u
Fotomomenten: 1u
Afstand: 3.5km
Hoogtemeters: 265m stijgen, 115m dalen

We arriveren om half vijf in de namiddag in Conwy. Het is ongeveer een drie uren met de trein vanuit Londen Euston naar Llandudno Junction. Op aanvraag stopt de trein in Conwy maar de wandeling van Llandudno Junction naar Conwy is wel mooi. We kopen een gaspatroon in de Conwy Outdoor Shop en eten er nog fish & chips dicht bij de outdoor winkel. Daarna beginnen we aan onze trektocht, er staan vandaag wel maar enkele kilometers op de planning. Het eerste deel van de wandeling loopt over het North Wales Path. Onze eerste bivak is naast een ruïne nabij Mynydd Y Dref.

Dag 2: nabij Mynydd Y Dref – nabij Drosgl, Y Foel Lwyd
Aantal loopuren: 4u30
Fotomomenten: 1u
Afstand: 11km
Hoogtemeters: 825m stijgen, 380m dalen

Het is nog steeds droog wanneer we beginnen te wandelen dit is jammer genoeg maar van korte duur. Het eerste deel tot aan Tal Y Fan wandelen we vooral door weilanden en langs stenen muurtjes. Na een half uurtje begint het weer hard te regenen en te waaien. Wanneer we aan de voet van de Tal Y Fan aankomen klaart het even op.

Halverwege de Tal Y Fan begint het weeral hard te waaien en te regenen. Laten we hopen dat we op de Tal Y Fan toch een mooi uitzicht gaan hebben. Wanneer we op de top aankomen is het weer een uurtje droog vanaf dan regent het zo goed als heel de tijd tot we onze tent opzetten.

De afdaling van de Y Foel Lwyd naar de Roman Road is redelijk steil en ligt er drassig bij. Dan is het nog even stijgen en beginnen we rond te kijken naar een vlak stukje gras voor de tent op te zetten. Dit vinden we in de omgeving van Drosgl. We kunnen ons er vrij goed uit de wind zetten.

Dag 3: nabij Drosgl, Y Foel Lwyd – nabij het meer Llyn Ogwen
Aantal loopuren: 7u
Fotomomenten: 15min
Afstand: 15.5km
Hoogtemeters: 800m stijgen, 1125m dalen

Wanneer we opstaan regent het nog niet. Na een half uurtje begint het al te regenen. En staat er weer een stevige wind. We wandelen langs de heuvel “Drum” en stijgen dan verder naar de top van de Foel Fras. Halverwege de top zitten we al in de mist, regen en sterke wind.

We hebben dan ook totaal geen zicht als we op de top van de Foel Fras staan. We nemen er een kleine pauze en gaan dan verder naar de top van de Foel Grach. Na al enkele uren door weer en wind gewandeld te hebben besluiten we even te pauzeren in de noodhut van Foel Grach. Hier zitten we toch even droog en uit de wind. Maar als snel beginnen we onderkoeld te geraken van stil te zitten.

We besluiten dan maar verder te wandelen dat we toch nog op een redelijk uur aankomen aan Llyn Ogwen. Makkelijk zal het allicht niet gaan worden door de mist, regen en stevige rukwinden. We wandelen via de berggraten naar de top Carnedd Dafydd en Pen Yr Ole Wen. Op sommige momenten is het moeilijk om te navigeren door de mist, ik ben blij dat ik de gps bij me heb. Hieronder een filmpje van stukje van de wandeling over de berggraat Bwlch Cyfryw drum. Hier vonden we ons op sommige momenten toch echt niet meer veilig.

[vimeo 66222570 w=750 h=422]

De afdaling van de Pen Yr Ole Wen naar Llyn Ogwen is enorm steil op sommige stukken. Het eerste deel loopt over een redelijk steil blokkenveld hier is het moeilijk om ongeveer op het pad te blijven. Daarna is volgt er een steil pad dat je best kan vermeiden als je hoogtevrees hebt. Je zit hier namelijk enorm vaak dicht bij de afgrond. Wij krijgen Llyn Ogwen pas tegen het einde in zicht dus grotendeels hebben we de afdaling in de mist gedaan.

Onze derde bivak houden we ten noorden van het meertje Llyn Bochlwyd bij de berg Tryfan. We hoopten eigenlijk om te overnachten in een jeugdhostel nabij Llyn Ogwen maar deze waren ofwel volzet of gesloten. We krijgen er het weerbericht van de komende drie dagen in de gaten en ze geven nog slechter weer dan we nu al gehad hadden. Daarmee besluiten we maar om onze reis te stoppen. Wandelen waarbij je je eigen alleen maar in gevaar brengt en dan ook nog geen mooi uitzicht te zien krijgt, vinden we maar niks. We zullen zeker nog eens terug naar Snowdonia trekken maar dan zullen we met de auto gaan. Moesten we weer zo een slecht weer hebben dan kunnen we ons makkelijker naar een andere gebied verplaatsen.

Hier kan je de gps track downloaden.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.