Loch Coruisk en top Sgurr na Stri

3- daagse kampeertrektocht in een lus vanuit Sligachan via Sgurr na Stri

Dag 1: Sligachan – Loch Coruisk
Aantal loopuren:4u
Fotomomenten: 30min
Afstand: 12.5km
Hoogtemeters: 425m stijgen, 425m dalen

Het is al vier uur wanneer we aankomen in Sligachan en we moeten de rugzak nog inladen. Rond vijf uur kunnen we uiteindelijk vertrekken. Het zal een nipte worden om vandaag nog bij het meer Loch Coruisk te geraken. Maar dit is toch wel onze bedoeling. De meeste doen er vier uur over dus het zou in principe moeten lukken voor de duisternis valt.  De tocht vertrekt in Sligachan, er is een kleine parking voorzien langs de weg bij het gebouw van het Skye Mountain Rescue Team. Via een brede stenen brug steken we de rivier Sligachan over. Deze blijven we een hele tijd volgen langs de linkeroever. Na een zestal kilometer passeren we de twee meertjes Lochan Dubha. Na een tijdje steken we de rivier Allt nam Fraoch Choire over, vanaf dan beginnen we aan de gelijkmatige klim van 250 meter naar de pas Sgurr-Hain.

Vanaf dan begint de afdaling van een driehonderdtal naar Loch Coruisk. Het afdalen gaat goed, totdat we Loch Coruisk beginnen te naderen.  Het begint al redelijk te duisteren, waardoor je toch wat beter moet zoeken naar een goede weg. Wanneer we uiteindelijk bij het meer aankomen is het zo goed als volledig duister. Dit maakt het zoeken naar een plekje voor de tent op te zetten niet makkelijker. Maar na tijdje vinden we dan toch een goede plek.

Dag 2:  Loch Coruisk – tussen Loch Dubha en Loch an Athain via top Sgurr na
Aantal loopuren: 3u30
Fotomomenten: 2u
Afstand: 8km
Hoogtemeters: 540m stijgen, 510m dalen

Vandaag wandelen we terug richting Sligachan voor het grootste gedeelte via dezelfde route. We nemen een pauze bij Loch Coruisk om enkele foto’s te maken. Gisteren was het hier namelijk al te donker voor. Na de pauze is het eerst een driehonderdtal meter stijgen naar de pas Sgurr-Hain. Vanaf de pas is het nog een 150-tal meter stijgen naar de top Sgurr na Stri. Hier heb je een prachtig uitzicht op Loch Coruisk, Loch na Cuilce, Loch nan Leachd en The Black Cuillins.

Na de top wandelen terug over de brede berggraad naar de pas Sgurr-Hain . En vanaf hier volgen we dezelfde route terug naar beneden. Wanneer we beneden aankomen zien we een mooi plekje om de tent op te zetten. We bivakkeren tussen de meren Loch Dubha en Loch an Athain. Het was ook mogelijk om tot aan de auto te wandelen. Maar we moeten een 200-tal kilometer rijden tot aan het volgende wandelgebied. En dat lukte toch niet meer vandaag.

[vimeo 101836682 w=400 h=750]

Dag 3: Tussen Loch Dubha en Loch an Athain – Sligachan
Aantal loopuren: 1u45
Fotomomenten: 30min
Afstand: 8km
Hoogtemeters: 80m stijgen, 110m dalen

Vandaag moeten we nog een 8-tal kilometer wandelen tot aan de auto. Over het algemeen gaat het terrein wat op en neer. Maar de hoogteverschillen blijven beperkt. Na iets minder dan twee uurtjes bereiken we de auto al.

Hier kan je de gps track downloaden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.